Single news template 1

Club Sportive op Zuidas naar groter pand

“Sportschool vraagt om andere benadering dan kantoren”

 

De vestiging van Club Sportive op de Amsterdamse Zuidas verhuisde naar een groter pand. Dat tevens werd uitgebreid met een zwembad. Omdat de huur van de voormalige locatie was opgezegd, was de opleveringstermijn keihard. Het was een van de uitdagingen voor hoofdaannemer Plan Bee Onderhoud en Advies B.V.

Club Sportive was al een aantal jaren aanwezig op de Amsterdamse Zuidas en met succes. De sportschool, die zich richt op het hogere segment van de fitnessmarkt en met name op de Young Urban Professionals, besloot daarom te verhuizen naar een naast gelegen pand, qua oppervlakte zo’n 2,5 keer groter. Die verhuizing stond al gepland, in verband met de opgezegde huur. “Dan moest in ieder geval de sportschool zelf in gebruik kunnen worden genomen”, vertelt Hans Dijkxhoorn van Plan Bee. “Daarna zijn we met het zwembad begonnen; die werkzaamheden moeten eerder dan de verhuizing worden afgerond.”

Die strakke planning was een uitdaging, geeft Dijkxhoorn aan. Eerst werd de nieuwe locatie, voorheen kantoor ruimten, volledig casco gemaakt. Vervolgens werd met de herinrichting begonnen. De engineering liep voor een deel parallel met de uitvoering. “Met de werkzaamheden zijn een jaar eerder dan de verhuizing begonnen. Er zijn nieuwe binnenwanden geplaatst, een andere vloerafwerking aangebracht, er zijn sanitaire en kleedruimtes gerealiseerd. Kortom, we hebben kantoorruimten getransformeerd tot een sportschool. Installatietechnisch lag daar eveneens een uitdaging. Een sportomgeving stelt andere eisen dan een kantooromgeving op het gebied van bijvoorbeeld ventilatie en luchtverversing. Bovendien moet je rekening houden met de piekmomenten.”

Een ander puzzelstukje noemt hij de logistiek. Er was al sprake van weinig ruimte om te laden en te lossen en die werd in de ochtenduren ook gebruikt door leveranciers van de in het gebouw gevestigde bedrijven. “We hebben zoveel mogelijk just in time geleverd en rekening gehouden met andere leveranciers. Lastig, gezien de tijddruk. Verder hebben we maatregelen genomen om geluidsoverlast te voorkomen voor de overige gebruikers van het gebouw.” Naast het herinrichten van de ruimte, zegt Dijkxhoorn, werd er in een bestaand dak een sparing gezaagd ten behoeve van een daklicht. Dankzij een zorgvuldige planning en goed overleg, geeft hij aan, kon conform afspraak opgeleverd worden. “Gezien het groot aantal partijen waarmee we actief waren een hele prestatie. Als er stagnatie dreigde, moest er goed worden bekeken hoe dat te voorkomen of in te halen. Het makkelijkste is om dan te roepen dat er meer mensen moeten worden ingezet, maar dat is niet altijd de beste oplossing. Zeker niet als de ruimte beperkt is. Dan moet je juist oppassen dat je elkaar niet in de weg gaat lopen.”

Na het afronden van de werkzaamheden aan de sportschool volgde fase 2 van het project, het aanleggen van een zwembad. Voordeel daarbij was volgens Dijkxhoorn dat er sprake was van een aparte bouwplaats. “De sportschool kon dus gewoon in gebruik worden genomen; daar hadden ze geen last van ons. De echte tijddruk was er vanaf. Conform afspraak hebben we het werk definitief opgeleverd waarna ook het zwembad is opengesteld.”

Top